Visie en achtergrond

De kern van de muzikale acts is muziek waarbij je weg kunt dromen, onderstreept met een audiovisuele beleving van lucht- en natuurbeelden, vooral beelden van de Wadden. Het is avant-garde, maar door zijn toegankelijkheid geschikt voor een redelijk breed publiek. After Sunset brengt muziek en vertellingen die hun inspiratie vinden in een uitgestrekt en dromerig Waddenlandschap en de sterrenhemel, die in de weidsheid, stilte en donkerte van Schiermonnikoog uitstekend tot zijn recht komen.                                                                                                                De natuur op Schiermonnikoog is kwetsbaar. Het wordt bedreigd door wind en water, toerisme en voor het kleine eiland hier en daar te  grootschalige landbouw. Verder komt er proefboorplatform van GFD SUEZ, vlak voor de kust. De   bewoners van het eiland zijn zich van de bedreigingen maar ten dele bewust. Dat geldt ook voor de toeristen.

Er is geen gemeenschappelijk taal om te praten over wat we mooi en belangrijk vinden en dreigen kwijt te raken. Mensen verleren om over het hogere of het bijzondere te praten, om contact te krijgen met alles wat ons verbindt en waaruit wij voortkomen en zullen terugkeren: de natuur. Het “hogere”in ons leven wordt steeds meer verdacht gevonden.

Door onze materialistische manier van leven bedreigen we de natuur. Scrupules daarover drukken we weg door ons van de natuur te vervreemden en ons er boven te plaatsen. We zijn er geen onderdeel meer van. Maar juist de natuur biedt ruimte voor beleving van het hogere, van de diepere betekenis van de schoonheid die het leven op aarde te bieden heeft. Een roze gekleurde horizon boven het Wad. Vogels vliegen op en kruisen door paarse en oranje gekleurde wolkenslierten. De zee weerkaatst een zilverkleurige glans. De sterrenhemel met zijn miljarden sterren. Het heelal waarin ergens de oorsprong van ons leven op aarde verborgen ligt. Zo mooi is dit alles in één sferisch beeld zodat we onderbewust of bewust in dit beeld even contact hebben met het “hogere”, de betekenisvolle lagen van ons bestaan. Dit beeld is een krachtig signaal aan ons dat natuur en schoonheidsbeleving bij het leven horen, dat we  één met de natuur dienen te zijn.

Als we naar dit  beeld kijken, geprojecteerd op de oude Watertoren van het eiland en op de witte huisjes er rondom, en onze gedachten drijven weg in een muzikaal landschap van Minimal Music,  met prachtige beelden geprojecteerd op de witte watertoren, ervaren we dat alles bij elkaar komt.

In die sfeer luisteren we naar vertellingen over de sterrenhemel en de sterrenbeelden afgewisseld met Minimal Music. De hemel brengen we doorgaans in verband met het “hogere”.  De Duitse romanticus Friedrich von Schelling spreekt van een piekervaring waarin alles “in één vlam brandt”: natuur en kunst, muziek en vertellingen over het heelal, denken en handelen, het bewuste en onderbewuste. Gebracht op dit prachtige eiland, weg van de moderne, geïndustrialiseerde wereld kan kunst verweven met de “kunst” van de natuur ons laten herinneren wat echt belangrijk is in ons leven. Kunst en muziek gemaakt vanuit deze inspiratie en onderdompeling zal een unieke waarde hebben. Dat zal ook zeker gelden voor nieuw werk dat tijdens het SummerCamp wordt ontwikkeld. Dit is de achterliggende visie van  “After Sunset”.

We gaan muziek brengen, ondersteund door visuals, die een wisselwerking aangaan met het bijzondere karakter van het eiland en zijn Waddenomgeving. Omdat schoonheid en de bedreiging daarvan moeilijk in beeldende taal zijn uit te drukken vragen we taalkunstenaar en schrijver Nico Dijkshoorn columns te schrijven over zijn verblijf op het eiland en met zijn woorden mee te improviseren tijdens het slotconcert. Dijkshoorn is bekend van zijn wekelijkse optreden in De Wereld Draait Door.                                                                                                                                                   Lunatree en de deelnemers van het SummerCamp worden in de week voorafgaande aan het slotconcert ondergedompeld in de natuur en de cultuur van het eiland.

Ze worden gestimuleerd hun impressies in om te zetten en uit te drukken in muziek die in de loop van het SummerCamp ontstaat. Het referentiekader is daarbij Minimal Music. Nieuwe composities die op deze manier ontstaan worden op het hoofdconcert in première gebracht. Deze worden ook opgenomen en op DVD en via internet verspreid.

Locatie bij de oude Watertoren                                                                              De les uit de pilot van Sunset Boulevard 2012 is dat Schiermonnikoog eind augustus een van de mooiste zonsondergangen van Nederland kent. Maar dat deze ook achter een dunne wolkenlaag kan schuil kan gaan. Niettemin trekt het eind van de zomer, die door de omliggende opgewarmde zee van oudsher nog aangenaam aanvoelt, toeristen aan die gevoelig zijn voor de spiritualiteit van de zonsondergang.                                                                                                                    Voor één kort concert verzamelden zich in september 2012 ruim 250 mensen op het strand, op kleedjes of plastic stoelen. Na de zonsondergang trad de kou in. Onze conclusie was: wel de link maken met de zonsondergang maar niet te fysiek op het strand. We zochten voor de editie van 2013 een beschutte plaats in de duinen en de beschutting van de concertzaal waarbij de beelden werden geprojecteerd op een wand achter de musici.

 

 

We brachten één concert op een veelzeggende buitenlocatie: in de duinen aan de voet van de oude watertoren, hoog boven dorp. Bovendien waren er twee concerten in het cultureel ontmoetingscentrum van het eiland, dat ook als kerk dienst doet.  We vulden dit aan met een aantal kleinere programma- onderdelen.  De watertoren is een van de belangrijkste erfgoed locaties van het eiland.

Het hoofdconcert werd verzorgd door het Ensemble InnerAct. Zij speelden de Canto Ostinato van de in 2012 overleden Nederlandse componist Simeon Ten Holt. Nadien heeft de roem van InnerAct met dit stuk een grote vlucht genomen, ook in internationaal opzicht. Het concert trok ruim 300 bezoekers en de sfeer en ambiance waren fantastisch. De twee concerten van The Alvaret Ensemble samen met Soli Brass uit Leeuwarden  in het Cultureel Centrum, waren eveneens hoog van kwaliteit, maar trokken minder toeschouwers.

Voor de editie 2014 kiezen daarom voor één locatie voor de vertelling en het concert, namelijk bij de Oude Watertoren. Vorige jaar heeft de provincie Fryslân ons in staat gesteld een artistieke, groene feesttent te kopen en een aantal podiumdelen. De tent past uitstekend in het duinlandschap bij de watertoren. De tent wordt opgesteld met de opening naar het podium en biedt beschutting voor toeschouwers en techniek.

De vertelling over geheimen van het heelal door prof. Dr Huib Heinrichs en zijn neef en eilander Thijs van den Berg trokken ruim 85 toeschouwers. Het concert van Lunatree werd door 200 mensen bijgewoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>